onsdag 30 april 2014

I mål

Nu är vi i mål med vår parkering! Den plats som från början var igenväxt och full med gammalt virke är nu en parkeringsplats. Där emellan har den varit full med skrot och skräp från när vi lade om vårt tak. Sedan kom vi fram till att det var en bra plats för parkering. Först fick vi bort allt skrot och sen fick vi hjälp av Rolf som grävde ur och sedan fyllde med rivningsmaterial från baksidan av snickeriet. Igår så körde Håkan, som också bor i närheten, ett lass grus till oss som vi krattade och skyfflade ut. Fantastisk känsla när det är klart, och det ser så mycket finare ut! Vår kamera är på lagning men Lars fick tagit lite bilder med mobilen. Trevlig Valborg!

/Johanna






måndag 28 april 2014

Fönstret och Jag

Snickeriets renovering fortgår och tar upp mycket tid som vanligt. Det finns ju även ett fönster på sidan av snickeriet och idag tog jag mig en titt närmare på dess karm. Karmen var väldigt röten och nästan helt förstörd i de nedre delarna.  Jaha tänkte jag spontant, det blir väl att bygga ett nytt fönster. Jag började med att bända isär fönstret och måtta alla delar fram och tillbaka. Sen åkte jag och köpte en överhandsfräs. Ett fantastiskt verktyg. Har ägnat delar av dagen åt att göra ny karm, går långsamt eftersom det är första gången jag gör det men det går framåt. Ska ta mer bilder i morgon. 

/Lars






Jag ser dig

Jag har nästan alltid sällskap av någon katt. Häromdan skulle jag ta fram en duk och två sekunder senare var den lilla tomma ytan som fanns i skåpet disponerad av Iris. I tron om att vara en liten osynlig kattunge tryckte hon in sig. Ombonat men kanske lite trångt?

/Johanna




lördag 26 april 2014

Påsk!

Förra veckan var det ju påsk om det obemärkt gick någon förbi... Lars var borta och jag hade absolut inga planer på att göra något. Vara hemma helt enkelt och njuta av det, när man är hemmakär så är det så skönt. Jag var ute och rensade sly mest, sen bakade jag kakor till påskelden som vi hade då byggdeföreningen ordnade med kaka, kaffe och lottförsäljning till elden. Över hundra personer kom och njöt av en fantastisk kväll framför den stora påskbrasan och fyverkerier. 

/Johanna






tisdag 22 april 2014

Bygget fortsätter

Jag har jobbat på annan ort ett par dagar och det var fantastiskt skönt att komma hem till Johanna.  I dag efter jobbet hade jag lite tid över. Johanna var på bikurs och jag var lite var sugen på att snickra. Det blir väl så när man har legat på ett övernattningsrum efter jobbet och tittat på tv.  Dagens pyssel var att sätta upp en planka längs väggen som vi har byggt. Tanken är att den dels ska stötta den övre plankan där takreglarna ska läggas emot men även att stöta de vågräta plankorna så att de inte viker sig även om jag spikat dem kan det bli ett hårt tryck på dem. Jag fäste plankan med fransk skruv (fantastiskt namn). Efter det var det dags att hugga ut en planka med stämhjärn för att kunna fästa den i beslag som ska gå som takbjälke (kolla bild) Det känns väldigt roligt i dag för det flöt på utan större problem Jag hann även fästa den första nya takbjälken. Jag var ju tvungen att såga avfyra takbjälkar för att de var så dåliga. Fortsättning följer. 

/Lars






söndag 13 april 2014

Dual 300

Apparat nr två från Johannas släkting presenteras här Dual 300. Först blev jag väldigt fundersam då jag inte hittade någon elkabel. Sen såg jag att det var två stora (som torpedutgångar på en ubåt) batterifack. Inhandlade snabbt 8 stora batterier. Jag tänkte spontant att denna apparat funkar säkert inte eftersom den har några år på nacken. Satte i alla batterier och la på en skiva, spänningen steg och mot förmodan funkade den klockrent. Ljudet är inte det bästa men spelglädjen är 10/10. Det som även var fascinerande var att den drevs på endast 4 batterier så de andra fyra var nog reserv eller för längre speltid.  Jag har spelat in ett litet klipp som ni  kan höra hur den låter. Lyssna på hela och vänta till Louis Armstrong drar igång sin röst. Ljuvligt. Med tanke på att skivan är över 50 år och spelaren är väldigt gammal den med.
 
/Lars





 
 
 
 

lördag 12 april 2014

Ett litet besök.

Vår fantastiska granne erbjöd sig att titta på vår ena bil som krånglar. När vi väl var där gick vi en sväng för att titta in den nya dammen som de hade byggt. På vägen dit stannade vi upp och hälsade på deras hästar, fyra islänningar och en fjorden. Väldigt vackra och snälla hästar. Jag vet inte mycket om hästar men de gånger jag har ridit har jag alltid  uppskattat islänningar. De har perfekt höjd är femväxlade och väldigt coola. Johanna rider ju i Nossebro och det var väldigt roligt att se hur mycket hon gillar hästar, det är inte så ofta jag är med och ser hur glad hon blir när hon får klappa lite häst. 
 
/Lars
 



fredag 11 april 2014

Arbetet fortskrider

Kroppen har i dag fått jobba och armarna är helt slut efter all handsågning för att få planken att passa in. Dagen har bestått av att såga av dåliga delar hela vägen upp till taket, samt att såga av delar av bärlinan i taket. Men först fick jag skotta ut all sågspån som låg i närheten av det jag skulle såga ut, det var väldigt slitigt och dammet gjorde att jag fick ha munskydd vilket är lite bökigt. Men när jag sitter på loftet slås jag av hur fantastiskt vackert snickeriet är, hur mycket jag trivs med att vara därute och snickra och pyssla. Det finns något gediget och själfullt med snickeriet som är väldigt svårt att sätta fingret på. Det kan vara så att vi vet historien om byggmästaren Paul som gjorde vårt hus och snickeriet som gör det lite speciellt. Det känns väldigt bra att vara därute. Jag tog en bild där man ser både över och nedvåning av snickeriet. Min dröm är att skotta ut sågspånen från övervåningen  samt lägga golv. Där ska vi ha gästrum och ha plats för våra gamla loppisprylar som inte ryms i huset. Drömma är ju bra.
 
/Lars 
 
 
 

 

 
 
 



torsdag 10 april 2014

Snickeriet och en vägg

 Det har varit dåligt väder ett par dagar så jag har inte gjort speciellt mycket, men i dag var jag ledig och tänkte att det var dags att ta tag i det igen. Dagen började att jag tog bort resten av överdelen till verkstaden som halvt hade trillat in (se bild) Jag fick ta bilningsborren och jobba någon timme tungt och otympligt. Efter det var det dags att låta snickeriet få sig en vägg igen. Vi har bestämt att för stunden blir det vägg och panel på hela nybygget men i framtiden sätter vi kanske in fönster och dörr. Jag har varit på den lokala sågen och hämtat 3 tum 6 (vilket inte längre är lätt få tag i). Det var ett himla sågande och styrkelyftande för att få till detta men väldigt skoj att på spika och såga och se hur det växer fram. Snickeriet kommer bli väldigt fint med ny panel, ny rödfärg och lite annat smått och gott.
 
/Lars
 
 
 

 

onsdag 9 april 2014

Soffan

Här kommer bild på soffan som vi numera ligger och slappar i. En enkel stilren soffa som gör vad den ska och dessutom är svanenmärkt och svensktillverkad. Bra köp och en en de få sprillans nya möblerna som finns i vårt hus.

/Johanna



måndag 7 april 2014

Byggandet fortgår

I fantastiskt väder går sommarens stora projekt framåt. Häromdagen tog jag bort den gamla väderbitna panelen. Plankväggen hade klarat sig väldigt bra endast syllen längst ner behöver bytas. När väl det är gjort ska jag spika för det stora hålet som blev efter rivningen och rötan efter alla år som det stått. Har beställt 3 tum 6 från den lokala sågen och så fort jag har lite tid över kommer jag att sätta igång. 

/Lars



torsdag 3 april 2014

78:a varvaren

En av våra tidigaste och äldsta bloggläsare Sven (släkt med Johanna) gick bort för ett tag sedan. Släktingarna där visste att det var någon i släkten som gillade gamla stereoapparater. Så en dag kom Johannas pappa och med sig hade han en fantastiskt vacker "kombispelare"  78 varvade och radio.  Jag har lite svårt att veta vad apparaten heter men på baksidan står det Svenska radioaktiebolaget Stockholm. Jag har inte testat den än då släktingarna till Sven hade provat att stoppa in kontakten och bränt en propp i huset. Man skall vara försiktig med gammal elektronik. Denna maskin ska få stå en stund och gillar jag den otroligt mycket ska den få åka på lagning, vilket kan vara väldigt dyrt. Ivartfall är det ett otroligt hantverk. 

/Lars





onsdag 2 april 2014

Lampan

Har minnet börjat svikta ? Jag kommer inte ihåg om jag har bloggat om lampan när den blev färdig? Ivarfall så var det ju så att vi hittade en  en golvlampa i snickeriet som jag slipade och hammarlackade, drog ny kabel och Johanna och jag köpte en fin lampskärm. Resultatet blev som klart godkänt. Väldigt roligt att ha en lampa som vi återskapat med tanke om återbruk.

/Lars


Ojojoj

Nu händer det grejer på Ekelund! Under måndag och tisdag har vi varit lediga och jobbat de flesta av dagarnas timmar ute. Vi har fått hjälp av Rolf som varit här med sin grävare och grävt ur på kortsidan av vårt snickeri där vi ska göra en parkering. Sen har han också tagit ner det som var uppmurat på baksidan av snickeriet som tidigare varit torkrum för virke och ett rum där en kamin stod. Den vägg som finns kvar in mot snickeriet är helt röten och det blir ett annat projekt och blogginlägg...
Rivningsmaterialet åkte ner som grund där parkeringen skall vara och Rolf krossade det och plattade till. Vår granne Marita kom även med sin traktor och hjälpte till. Vi körde fyrhjulingen fram och tillbaks och bar gammalt tegel. Nu är vi iågång att få en parkering snart vilket känns underbart. En parkering istället för en skrothög!

/Johanna