tisdag 31 december 2013

Hallen

Vad kan egentligen avsluta 2013 om inte starten på nästa projekt. Det är nu dags för att sakta börja att renovera hallen/toan på nedervåningen. Så i kväll medan Johanna jobbade så rev jag ner lite gamla spånskivor och tog fram plankväggarna. Ska bli intressant att se vad vi väljer att ha på väggarna. Tapet eller råspont. Tanken med golvet var först att ha golvskiva och sedan något klickgolv men vi kommer att ta samma golv som i matrummet och vardagsrummet för att få en samma grundkänsla. 

/Lars



måndag 30 december 2013

Mussli

Ikväll fick jag gjort mussli, enkelt och gott! Två stora glasburkar fulla blev det. Nyårslöften hit och dit, tycker det känns skönt med ett nytt år, lite som en omstart. Även om nyårslöften har en tendens att ofta rinna ut i sanden så har jag ändå förhoppningar och tankar om att det skall bli ett bättre år på matlagarfronten. Inspirationen kommer och går kring matlagning för oss alla tror jag men jag har en önskan om bra, god och enkel mat. Vi har köpt en härligt vegetarisk kokbok, för planen är att laga fler vegetariska måltider. Tar en en bild på boken imorgon.

/Johanna



torsdag 26 december 2013

Gårdagens göromål

Så fick jag en dag ledig från jobbet  och vad passade inte bättre än att starta elden tidigare än planerat. Surare trähög i Skaraborg får man nog leta efter men efter en sväng ovanpå snickeriet där spillbitar torkat i över 30 år så tog veden sig efter ett tag och brann i flera timmar.  Medan elden sakta brann städade vi på tomten och när mörkret började tränga sig på gick jag vidare till snickeriet och började städa därinne.  

/Lars





onsdag 25 december 2013

Vattenmarkerna

Vi tog en morgonpromenad dagen efter julafton utan att känna av julen. Johanna la händerna på huvudet och sa ojojoj vad mycket vatten. Markerna runt oss har blivit vattenmättande och vattnet börjar lägga sig på åkrarna. Vi tog en sväng runt i byn och vid ett ställe hade vattnen lagt sig över vägen. Gentleman som jag är erbjöd jag Johanna min rygg och färden började. Första 10 meterna gick bra men sen visade sig att vattennivån på vägen var ca 10 cm över stövelnivå (det är högt) så jag blev lite blöt. Vi tog även en sväng förbi vår granne. Han eldade massa gammalt virke. Då blev även vi pepp på att elda, så lördag verkar bli eldning för vår lilla träbråte som vi samlat. 

/Lars






söndag 22 december 2013

Mums

Kan man bli annat är glad när man öppnar brevlådan och så ligger där ett paket med tunnbröd från Västerbotten. Det har nu avnjutits med mycket smör och god ost. Tack Leif och Karin! Så fint så man blir alldeles varm i hjärtat. I år blir det inga julkort skickade för vår del, det har helt enkelt inte hunnits med. Men tack för de fina kort vi fått!

/Johanna



tisdag 17 december 2013

Ordning och reda

Nu när vi skaffat ett nytt skåp, så blev det ett bra tillfälle att städa igenom skåpen vi har över diskbänken. De var fulla med byggdamm och någon enstaka siverfisk som gått vilse. Men nu är det ordning och reda, lite mindre trångt också. Förutom några studentpresenter och nyköpta muggar så är det bara fina gamla grejer som på olika vis hamnat hos oss.

Kan tillägga att Smulan ligger och sover...

/Johanna




måndag 16 december 2013

Herr Hackspett

Trots att jag hade litet objektiv så fastnade ändå Herr Hackspett på bild. Efter lite förstoring av bilden så gick det se han lite tydligare. Det är väldigt sällan vi ser hackspett hos oss men i går var han och åt solrosfrön ur fåglarnas matställe. 

/Lars


lördag 14 december 2013

Ett Paket

Så hämtade vi ett litet paket i dag. Sekelskiftet stod det på paketet. Det kom ju inte som en överraskning utan var elkontakter som vi beställt till vardagsrummet. Dessa är gjorda i porslin, lite dyrare men kommer att göra sig bättre i vardagsrummet.



tisdag 10 december 2013

Larsen

Våra fantastiska Luxorhögtalare var ibland det första som fick komma in i vardagsrummet efter renoveringen. Väl på plats blev både jag och Johanna lite fundersamma. Aldrig har ett par högtalare sett så malplacerade ut.  De passade absolut inte in vad gäller storlek och klumpighet. Detta värkte allt i själen. Lyssningsmässigt lät det väldigt bra, dock så var högtalarna allt för stora ljudmässigt för det lilla vardagsrum som vi har.  Så frågan var skulle jag återigen leta efter något gammalt högtalarpar eller ska vi köpa nya.  Vi bestämde oss för att köpa nya. Så det blev ett par Larsen 6. Svensktillverkade högtalare som har ett ljud som passar oss bra. Högtalarmembranen är riktade lite mer rakt upp nästan som Carlsson högtalare så det blir en vacker ljudbild som kommer mot en när vi lyssnar på musik. 


/Lars

    Mindre och estetisk samt med mer välljud. Stereobild kommer.

söndag 8 december 2013

Skovmål

Nu är vintern här med snö! Då får fåglarna svårt att hitta mat, så vi har inhandlat frön från Krokstorps kvarn och fyllt deras hus och kula fulla till bredden. Den förste jag såg ta sig ett skrovmål var domherren, som dock inte blev fångad på bild då han var lite blyg.

/Johanna




"Nytt" skåp

Vi var i förra veckan och tittade i Antik ladan som är ett ställe med mycket gamla grejer precis i vår smak. Med oss hem kom ett skåp som vi nu har i matvrån. Jag var inne på att bygga eller hitta ett hörnskåp. Men detta skåpet var både så smalt och djupt nog att det passade in. Jag tror det kanske var byggt för denna plats, att det tidigare endast mellanlandandat hos någon annan och antagligen i en verkstad då vi hittade gamla borr i skåpet. Men nu har det kommit hem... Så småningom skall det slipas och målas, det blir nog inte förrän till våren dock så vi har gott om tid att bestämma färg.

/Johanna





torsdag 5 december 2013

Golvlampa från snickeriet.

I början när vi flyttade till huset hittade jag denna golvlampa i snickeriet. Mycket ytrost och i ganska bedrövligt skick. Jag var nära på att slänga den men Johanna hindrade mig och sa att den skall vi spara. Så häromdagen hade jag lite tid över och bestämde mig för att slipa hela lampan och ta bort färg samt ytrost. Det tog några timmar men nu glänser den relativt fint. Tanken är att den återigen ska målas svart och efter det skall den få en nu lampskärm som vi köper via Gysinge med en matchande sladd. 




onsdag 4 december 2013

Klart

Sent en kväll, då mörkret lagt sig några timmar tidigare så blev klara med taket på hönshuset. Det har tagit några månader då vi har gjort det lite pö om pö. Det känns riktigt bra, pannorna var de som vi hade på vårt bostadshus innan vi (takläggarfirma) la om taket. Så återvinning på bästa vis. Trots att det är några veckor sedan förundras vi nästan dagligen över hur duktiga vi var, haha.

/Johanna






tisdag 3 december 2013

Vardagsrummet

Vardagsrummet är i stort sett klart nu, det skall bara in el och så skall även luftvärmepumpen sättas upp. Det känns riktigt bra, är helnöjd. Soffa skall köpas och resten av rummet möbleras. Kors i taket så har vi också köpt en TV. Så snart ligger vi på soffan och glor på TV... Kanske gör det ett tag innan vi fortsätter med renoveringen. Skall ta lite bilder imorgon i dagsljuset så vi kan få en bättre helhet, men lämnar några smakprov redan nu. 

/Johanna




söndag 1 december 2013

Städning på snickeriet.

Ibland kan det vara skönt att göra sådant som egentligen ligger flera år fram i planeringen, eftersom man då inte har någon tidpress. Ett av dessa sakerna är att röja upp uppe på snickeriet. Uppe på snickeriet är det oinrett isolerat med hö och sågspån och det ligger massa gammal skräp. Så för någon vecka sedan var det dags att skicka ut lite gamla trasiga möbler som ska läggas till vinterelden. Jag kan förstå att man var duktig på att spara på saker  förr i tiden, men ibland tycker jag att det går utan rim och reson när man sparar på saker som absolut inte går att laga. Men klart är vi tacksamma ändå för det kommer att bli en fin brasa.

/Lars