tisdag 29 oktober 2013

Oljegropen

Eftersom jag ska byta oljan själv på min bil har jag försökt att få tag på en "gör det själhall" med lyft utan resultat. Lite stressad eftersom jag egentligen borde byta olja för längesen. Helt plötsligt kom jag på att i carporten där vi förvarar skräp som ska slängas, där har vi en liten liten oljegrop som jag kan använda. Så morgonen bestod av att flytta all skräp till atvkärran för att kunna få fram gropen. Det tog ett par timmar men sen så fick jag fram den. Den kommer i framtiden att göras iordning så vi kan använda den på riktigt. I morgon blir det oljebyte. 

/Lars





söndag 27 oktober 2013

Carlsson Oa14

Då ska de bort. Detta ortoakustiska. ljud som har fått mig nästan i religös koma när vacker musik har strömmat ut ur mina högtalare. Men tyvärr så för tillfället är Luxorhögtalarna som faller mig i smaken mer. Carlssonhögtalarna låter bättre på alla sätt men Luxorhögtalarna är fantastiskt roliga att lyssna på. Så är du sugen på bra ljud. Kolla blocket.

/Lars


Vardagsrum

Vi pysslar på vardagsrummet och det går framåt. Lister/foder (lär mig aldrig vad som är vad eller om det är samma sak) men tror alla förstår lister... Förra helgen fick vi upp lister kring fönstren, golvet är dessutom helt klart nu. Det som är kvar är att kvistlacka och måla taket, sätta färdigt tak- och golvlister. och få upp tapeter. Ja, sen är det ju el och foga över de misstags som gjorts osv... men vi börjar närma oss ett vardagsrum. Yihaa!

/Johanna



fredag 25 oktober 2013

Luxor Transmissionline 8071

Någonstans långt inne i själen måste jag ha saknat dessa klumpar.  För helt plötsligt en dag så kände jag  att jag saknade dessa högtalare. Så jag ringde Kalles ljud  och frågade om han hade kvar dem (hobbybutiken jag sålde dem till) och det hade han.  I samma veva kom det på tal om de svensktillverkade gamla högtalarna Rauna Njord, vilket passade perfekt eftersom min kompis var sugen på att höra dessa live. Så i går blev det en tur till Kalle och hämta mina Luxor samt att lyssna på Njord. Väl hemma fick luxorhögtalarna en sporadisk plats tills vardagsrummet är färdigt.

/Lars







söndag 20 oktober 2013

Tak

För att hålla er uppdaterade så skall jag meddela att vi börjar närma oss färdiglagt tak på hönshuset! Igår blev några rader lagda, nu är det bara att skura fler pannor som gäller. Det regnar idag, så det känns inte så lockande att gå ut och skura, eller så kanske det är då det är som härligast när man väl kommer igång. Hur som helst är jag grym på att skura tegelpannor nu, eftersom vi använder de pannor som låg på bostadshuset tidigare, så det har väl blivit några hundra...

/Johanna







Han hänger i...

...med nerver av stål. Alla löven faller men än är han kvar vår alldeles egna James Bond.

/Johanna


lördag 19 oktober 2013

Kära svärmor

Kära svärmor här kommer kvartalsbetalningen för att jag får hålla Johannas hand och kanske äkta henne som min maka någon solig dag. Krukan finns att hämta på sedvanligt ställe. Denna kruka inhämtades på Vårgårda loppis utan slagsmål eller dragkamp så den är i fint skick. 

Mvh Lars  


För den som inte vet var Johannas mammas farbröder ägare till Töreboda Keramik under en period och de hade en designer som hette Christer Heijl som var  verksam i Töreboda under några år.



torsdag 17 oktober 2013

Jag har fått lite tips på hur jag ska lösa problemet med bilderna på bloggen när blogspot själva förminskar dem och gör dem lite gryniga/suddiga.  Men egen som jag är vill jag själv försöka klura ut en egen lösning. Om det inte funkar så får det nog bli att skaffa ett konto på flikr där jag kan ladda upp bilderna. 

/Lars


måndag 14 oktober 2013

Fotografera mera

Nuförtiden när jag pendlar 10 mil om dagen så har lusten att åka ut spontant och leta ödehus minskat. Annat var det förr då vi bodde i Västerbotten. Då kunde jag dra ut tidigt på morgonen och komma hem sent med kanske 50 mil bakom mig. Jag behöver verkligen sköta min kreativa sida för att må bra. Inte bara jobba och snickra. Tyvärr är jag lite dålig på att prioritera rätt. Men i dag var jag ledig och det som fick mig ut på vägarna och leta var fotobrus.se en blog där det är ute och åks väldigt mycket med mycket fina bilder. Så idag blev det ödehuset som jag flera gånger har passerat på väg till jobbet när jag tar "glidarvägen" till Trollhättan.  
Har under en längre tid trott att min våran kamera är dålig och ger oskärpa. Men i dag tog jag mig en ordentlig titt och bilderna i Aperture är knivskarpa. Blogspot förminskar bilderna på ett inte så snällt sätt verkar det som. Kanske dags att byta bloggportal ?

/Lars  









söndag 13 oktober 2013

Stubb

Igår red vår granne på stubbåkern som gränsar till vår tomt. Det såg helt underbart ut att rida ute i kall höstluft med en klarblå himmel ovanför sig och vackra färger kring sig. Passade på att fota henne lite, självklart kan inte Smulan hålla sig undan utan  hon måste hänga på och se vad som händer. Lika härlig dag idag, ska se till att ta vara på den med!

/Johanna



lördag 12 oktober 2013

Skåpet

Snickeriet stod i flera år utan ett gott omhändertagande. Dock så lades taket om för ca 10 år sedan men innan det hann det bli lite vattenskador på vägg och dylikt. Inget allvarligt men det behöver ändås ses över. En del av det är att ta fram väggen mot sydsidan och skapa sig en översyn där de har byggt ut snickeriet. Tiden har gjort sina spår men det ska bli kul att göra ordning hela snickeriet även om det är några år kvar innan vi tar tag i det. Även om det inte känns rätt så tog jag ner skåpet som hängde till höger om dörren till verkstaden.  Ispikat med fyra spikar från sidan så var det bara att nästan dra ner det från väggen. Ett vackert skåp som jag tror att vi kan få användning av i huset om vi bara slipar till det lite och oljar upp det. 

/Lars





torsdag 10 oktober 2013

Isolering.

Äntligen var det dags att få in isoleringen under golvet. Benny och Ekofiber från Vedum kom med sin lastbil drog in en slang och fyllde upp golvet med Ekologisk fiber. I morgon ska Johanna lägga de sista golvbräderna, sen ska jag spackla, sen ska....... 

/Lars



onsdag 9 oktober 2013

Lenco Mini projekt

I går plockade jag ur Lencoverket ur "allt i ett" spelaren som jag har visat tidigare. Tanken är att jag ska göra en liten plint till och spelar singlar på den. Armen var trasig så den kommer att bytas ut till en arm från någon av mina Lenco L75 spelare. Jag hade inte tidigare tittat så noga men såg att det den inte var dremdriven utan har ett litet mellanhjul som driver skivtallriken framåt. Jag skulle säga att det är det som är lite av hemligeheten med Lencos fantastiska ljud. Så fort husrenoveringe är färdig ska jag sätta mig ner och se vilka delar som behöver vara med. Men för det första ska jag se om motorn funkar. Det kom jag på först nu när jag skrev, att jag inte har testat den. Om den funkar kommer denna bli en fantastisk fin liten spelare. 

/Lars


Mellanhjulet som driver spelaren framåt.


tisdag 8 oktober 2013

Gött mos

Ikväll har det kokats äppelmos här hemma. Så bra att göra eget mos, man kan anpassa precis hur mycket eller lite socker man vill ha. Har man inte egna äpplen så passa på nu när det finns så mycket fina svenska (ekologiska) äpplen billigt i butikerna. Några liter mos blev det och havregrynsgröten är nu säkrad för en bra tid framöver med äppelmos och rårörda lingon. Dessutom blir det mer mos senare i veckan. Hurra, till och med renset är fint. Det är någon viss tillfredsställelse i att ta vara på det naturen/trädgården bjuder på. Bra kväll.

/Johanna





måndag 7 oktober 2013

Idag har det varit en riktigt härlig höstdag, inte klarblå himmel utan ganska blåsigt och lite grått men jag har varit ute i flera timmar och bara pysslat runt. Jag har plockat alla de äpplen som fallit till marken av vinden. Vissa av äpplena få sniglar, maskar och andra kryp mumsa på och två spänner var fina äpplen som det blir mos och kanske en kaka på. All ved är nu inburen och vedboden är full. Hoppas ni hinner njuta av hösten.

/Johanna





lördag 5 oktober 2013

Älgköret

I dag fick jag gå upp riktigt tidigt på min lediga dag för jag skulle till Borås och det gamla militärfältet Bråt. Det var nämligen dags för  den årliga fyrhjulsträffen även kallat Älgköret.  Jag åkte nog lite tidigare än vad jag hade behövt göra, för jag blev den förste att betala avgiften. Jag lastade av och väntade in de andra från Norra Dals Atv där jag är medlem. Först var det förarmöte för att förklara reglerna för området. Sen bar det ut i på stigarna, klättrandes över stock och sten, ner i gyttjan och framförallt ett arbete för hjärnan och armmusklerna. Dagen var helt fantastiskt roligt. Nu är det bara att vänta till Vårrusket.

/Lars





fredag 4 oktober 2013

Taklister

När vi sist var och köpte lister så var den modell av taklist som vi har slut. Gubbarnapå Kroktorpssågen sa att de skulle såga till mer. Så i dag tog vi en snabb tur efter frukost.  Fyra lister på 4.2 m. Målning och sen så är det bara att smälla upp dem med dykertpistolen. Det går framåt även om det inte känns så. 

/Lars



Hatz Diesel

Efter att ha stökat ner i verkstaden hela sommaren så var det behövligt med en städning och sortering av alla prylar som vi har där.  Jag har sett de här manualerna tidigare men bara lagt dem åt sidan, men i höstmörkret tog jag mig en ordentlig titt på dem och det var Hatz luftkylda Diesel motorers reservdelskatalog samt intstruktionsbok.  Jag vet inte hur det kommer sig men sen jag flyttade hit har jag blivit mer motor och maskinintresserad. När jag läser igenom manualerna är det lätt att börja romantisera om tiden från förr. Riktiga maskiner som byggdes för att hållas med en smak och lukt av arbetarklassen slit. Manualerna är så vackert skissade att det nästan upplevs som fotoböckerna jag köper. Dessa två böcker har nu flyttat från verkstaden till huset och kommer att stå med resten av fotoböckerna. 

/Lars






tisdag 1 oktober 2013

Höstpromenad

Det snurrar på lite för fort ibland när vi renoverar och vi tar oss inte riktigt tid att njuta av dagarna. Men igår hade vi en ledig dag tillsammans och kunde ge oss ut på en höstpromenad innan frukost. Grannen en bit bort hade tagit bort ett litet hus/lada och nu var bara de gamla sakerna kvar. Fantastiska vagnar och helt underbara föremål från dåtiden. Vi fortsatte vidare på den gamla sockenvägen för att avsluta med att hälsa på fåren som betade i en av hagarna. 

/Lars