onsdag 28 november 2012

Fantastisk fotograf

Jag önskade att jag kunde fotografera som Johanna. Jag har öga för fyra väggar och rum och gestalta dessa men ska jag sedan fota något annat så är det väldigt svårt för mig se objektet. Johanna har ett mer fotografiskt öga än jag och det är helt fantastiskt hur hon ser bilder lite här och där. Personligen så måste det vara öde, rostigt, nedlagt eller slitet för att mitt fotografiska öga ska vakna. Det är därför det är så roligt att fota med min fantastiska. Vi har smalnat av till kameramärket Sony, frågan är nu bara vilken modell?

/Lars

tisdag 27 november 2012

Husfotografering

Jag tänkte först skriva att jag har en hobby att fotografera ödehus men det är snarare en passion eller ett kall. Husen finns lite här och där och har lämnats vind för våg. När husen försvinner dör också en del av vår historia om folkhemmet och  hur det var förr. Många har inte ett intresse alls av tiden som var, men det har jag.

/Lars



Beslut beslut beslut

När man håller på som vi gör med renovering och huspyssel så är det ofta beslut att fatta. För det mesta är det roliga beslut. Något jag funderar på då och då är vilken färgsättning vi skall ha på huset i framtiden. Om några år är det dags och byta fasadpanel och färg. Vitt och rött som det är nu känner vi inte att vi riktigt vill ha. Vitt kanske det får bli då huset alltid varit vitt och många hus omkring i bygden är vita. Men sen vill vi nog inte ha kvar den röda färgen kring fönstren. Nu är de flesta röda men där verandan som vi tog bort var så är fönstret brunt och fönstret vi satte in är bara grundat med linolja. Jag är inne på någon helt annan färg än dessa. Är det någon som har en god idé?

/Johanna




måndag 26 november 2012

Pärlsponten

I grovingången/köksentrén kommer vi att sätta upp pärlspont. Den håller vi nu på att grundmåla innan den skall sättas upp. Planerna var stora denna helgen att hinna med massor med renovering. Men vi har båda jobbat hela helgen och har jobbat om varandra och varit på kalas! Så tid och energi har inte räckt till helt enkelt. Idag jobbar vi också om varandra men jag har hunnit måla lite under förmiddagen. Jag gillar verkligen att måla, terapeutiskt på något vis. Sen har Iris varit med och hejat på, eller varit i vägen. Beror på hur man ser det.

Tack för era kommentarer, de värmer!

/Johanna



lördag 24 november 2012

Kamerabyte

Det är dags för uppdatering av kameran. Den vi har nu är en Sony 350 med Tameron 28-75 mmF2.8 men som börjar bli till åren. Jag gillar verkligen teknik och även om det är några månader bort innan vi byter så är det en fantastisk tid då jag kan läsa och sätta mig in i de olika modellerna som finns på marknaden. Vi vet vad vi behöver och det är en kamera som är bra på landskapsbilder och har flera fokuseringspunkter än våran Sony. Ska vi byta märke eller hålla kvar. Detta är stimulerande forskning. 

/Lars

fredag 23 november 2012

Snickeristolen

Jag snurrade runt i snickeriet för att fundera på framtida förbättringar och måstegörasaker och fick för mig att gå upp på loftet på snickeriet. Väl där gick jag runt och drömde och ritade upp framtiden i huvudet när jag plötsligt såg en stol som jag inte hade sett tidigare. Den stod lite på långsidan väl kamouflerad av sin egen färg. Den bar jag ner och började fundera på vad vi kunde göra med den. 


/Lars

torsdag 22 november 2012

Dagsformen

Igår var jag ute i några timmar och fixade lite i trädgården, krattade som vanlig bland annat...haha. Här får ni några bilder på dagsformen för huset.


/Johanna




onsdag 21 november 2012

Kan komma långt

Lockar man bara med frysens sista sommarglass så kan hon nog komma långt den lilla kompisen. Hon sträckte på halsen som en svan, balanserande på min axel som en apa och satt fint som en hund. Framtida yrke?

/Johanna


tisdag 20 november 2012

Brandväggen

Så var det murardag i Ekelund. Vi jobbade fantastiskt ihop och byggde sakta upp den brandvägg som skulle vara närmast kamin. Vi var båda så förvånade att det var så himla enkelt, så det stärkte vårat byggsjälvförtroende en gnutta. Nu ska vi vänta någon dag för att sedan putsa väggen. 

/Lars 






Tvättställ

Jag tog mig en tur upp på vinden på snickeriet för att kolla runt lite och planera för framtiden. Där såg jag en liten låda som jag flyttat på tidigare. Jag ropade åt Johanna att hon skulle ta emot lådan från den branta stegen. Det var som bilden visar ett litet tvättställ. Johanna fick äran och plocka upp, så nu har vi två tvättställ att välja mellan från snickeriet. 


måndag 19 november 2012

Tippen

En sak vi nog inte visat upp här på bloggen är vår egna lilla soptipp. Antagligen helt enkelt för att det ser så skruttig ut, men den har legat ut mot vägen så den har varit något som vi ser var dag. Så då delar jag helt enkelt med mig av det som man inte är så stolt över... Det började att vi lade sten och betong där från när vi tog bort betongtrappan framför huset. Sen kom det mesta dit när taket lades om i somras och resterande har helt enkelt fyllts på efter hand i olika delar av renoveringen. Men i lördags hyrde vi ett släp och hann med nöd och näppe två gånger till tippen, så nu är den borta! Tack för hjälp mor och far. Planen är att här göra en parkering då vi såhär års kör upp marken med bilarna. 

/Johanna



Löööve

Nu börjar löven sina i vår trädgård, ekarna har nästan släppt sina löv och i takt med det så försöker vi få krattat upp dem.  Vi har hittat en lövkorg som rymmer otroligt mycket, sen har vi också våra lövkorgar i  ståltråd som håller ett helt liv. Dom får ni nog se i ett annat inlägg.

Vi har annars varit lediga i helgen och haft föräldrar på besök. Vi har mest varit ute och fixat faktiskt. Men också förberett för det arbete som vi skall sätta igång med inne. Bland annat åtgärda det som besiktningsmannen för kaminen inte var nöjd med.

/Johanna




fredag 16 november 2012

Projekt

Jag trodde att jag hade tappat min skaparlust, att ålder hade kastat bort min ådra av skapande. Men så i dag när filmen blev för tråkig och lite rastlöshet tog tag i mig så fann jag återigen, den där känslan av att skapa. Så i dag tog projekt nr två fart något som jag länge har tänkt att ta tag i. Så här har ni ett första smakprov av vad som komma skall....

/Lars

onsdag 14 november 2012

Mot Hönshuset

 Mitt i det gråa höstvädret kände jag dock för att vara ute och börja på något miniprojekt. Ingången till Hönshuset och den gamla utetoan hade med årens tid inte skötts och löv hade förmultnat och nästan börjat begrava en del av panelen till hönshuset. Så dagens projekt var att kratta bort alla löv från detta året för att sedan börja gräva ut runt hönshuset så att blöt jord inte ligger emot panel och skadar den. 

/Lars

tisdag 13 november 2012

Dimma

Dessa bilder tog jag för nästan precis ett år sedan. Det var otroligt vackert ute med tjock dimma och ovanför dimman en klarblå himmel. Dessa intryck är som en fantastisk present som man måste suga in så mycket av som det bara går under den korta tid de infinner sig. Och jag lyckades nog, för jag tänker då och då på denna magiska eftermiddag.

/Johanna





måndag 12 november 2012

Small park bench

Den andra oöppnade förpackningen vi fann i snickeriet var bland de sötaste ting jag sett på länge. En liten parkbänk! Cirka knähög, bara att montera ihop. Jag sa: ja, tack den tar vi! Eller? Fast...det är ju vår. eller, jooo. Tack

/Johanna



Vinterdäck

Samma sak varje år, lika tråkigt varje år och krånglar gör det varje år. Tur att vi fick lite hjälp i år. 

/Lars

söndag 11 november 2012

String...

...hylla. Ett av fynden i snickeriet i sin orginalförpackning fanns ovanpå ett skåp under en korg. Det var en stringhylla. Har aldrig sett denna varianten som är lite djupare. Tacksamt.

/Johanna



lördag 10 november 2012

Bästa inspirationen

Ikväll har vi varit ute i snickeriet några timmar och städat. Det är så fantastiskt vad inspiration jag får av att vara där bland alla grejer. Flytta något åt ena hållet för sedan flytta något åt andra hållet. Undra hur länge vi kommer att städa där, om jag får bestämma så blir det nog några år... Vi hittade två fantastiska grejer i sina orginalförpackningar idag men de visas i senare inlägg, hihi.

/Johanna





Haha! Varsågod. Här får ni en bild från dagen innan julafton förra året, jag och Lars hade disco i snickeriet med skyddsglasögon vi hittade där inne.

fredag 9 november 2012

Kroppsjobb

Det är så fantastiskt att få vara ute och jobba när vädret tillåter, att kroppsjobba och belönas med ordning och reda ger en härlig känsla av belåtenhet. 

/Lars


Kaminen

Som vi har väntat på den sista pusselbiten i byggandet. Mitt i allt byggstök fick den sin majestätiska plats för att värma oss under kalla vinterdagar. Med tegelväggen finns den en plan att foga om lite murbruk för att sedan putsa och lacka tegelbitarna. Efter det kan vi fortsätta med att göra klart grovingången, matrummet och till sist hallen och toan. Fantastiskt. 

/Lars




onsdag 7 november 2012

Enkelt

I förrgår kväll gick vi ut efter att mörkret tagit över. Bygglampan tändes och vi staplade ved. Så enkelt men så skönt. Just nu är det en vacker kall morgon med frost på åkrarna och vi ska gå och stapla den ved som är kvar. Kameran kommer absolut att tas med.

/Johanna



måndag 5 november 2012

Elev

Så var det lärlingsdag i Fåglum hos mästersnickaren. Han höll på med sitt kök och jag passade på att hjälpa till med det lilla jag kunde bidraga med, samtidigt som jag lärde mig massa om kakel, fog och resten av arbetet. Väldigt lärorikt och roligt. Så vem vet kanske huset får sig lite kakel här och där....

/Lars



söndag 4 november 2012

Mannen med tanden

Som sagt så var det ju hemslöjdsmässa i Sollebrunn i helgen. Vi fick med oss en "fågelmatshållare" och en tavla hem. Tavlan hade en otroligt duktigt kvinna broderat i ullgarn. Jag såg tavlan på en gång och det fanns inget annat val än att ta med denna glade man med hem! Det fanns fler saker som jag skulle velat ha med hem, men det får bli nästa gång. Inspirerande att se alla duktiga hemslöjdare och konstnärer. Skulle vilja sälja hantverk på mässa någon dag...

/Johanna