onsdag 31 oktober 2012

Sista biten

I dag var tanken att sista biten golv skulle monteras eftersom i morgon kommer kamingubbarna kl 7:00. Som tur var han vi montera den sista golvbiten där kaminen ska stå. Problemet för oss i dag var att vår kvalitetsskruvdragare gick sönder. Två skruvar kvar och då bestämmer skruvdragaren att tacka för sig. 

/Lars 

måndag 29 oktober 2012

Paus

Vi har haft en liten paus från byggandet på någon vecka nu. Luften gick lite ut och för att komma igång behövde jag tänka på annat. Så nu har jag tittat på serier i följetong på datorn och kopplat bort och kopplat av helt.  På Torsdag kommer kaminengubbarna och innan det har jag bestämt att inte tänka på bygg alls, ivartfall försöka, för jag ska ju bara.....

/Lars 

söndag 28 oktober 2012

I morfars skrivbord

Min morfar var en flitig läsare av våran blogg fram tills han gick bort. Han tyckte alltid det var spännande att se våra bilder och läsa vad vi pysslade med på huset. Efter hans bortgång fick vi gå i genom hans saker och i hans skrivbord fanns en fantastisk skatt. Morfar hade aldrig berättat att han var fotointresserad. I skrivbordet fanns det otroligt mycket bilder som han har fotograferat och även bilder på han från olika delar av livet där han hade blivit fotograferad. Bilderna är helt fantastiska. 
 Jag brukar alltid ha något projekt på gång men det har varit  stilla ett tag men så kom jag på vad jag ska skulle göra med bilderna. Så nu sorterar jag ut de bästa godbitarna för att scanna in i datorn och göra en bok av dem. Projektet har arbetsnamnet "I morfars skrivbordslåda".

/Lars


lördag 27 oktober 2012

Himmel

Jag blir mer och mer fascinerad av himmeln. Eller rättare sagt så lägger jag märke till den mer. Man har väl alltid sett den när den är klarblå, oväderssvart och stjärnklar. Nu har jag börjat se sen mer ofta, igår såg jag exempelvis en elefant i molnen. När jag ser det jag ser och har en kamera i närheten så passar jag på att fota så jag kan dokumentera och visa någon. Men när jag nu tittar på några av de bilder jag tagit så ser det inte så märkvärdigt ut. Jag vet vad jag såg, men på bild ser det liksom lite futtigt ut...


/Johanna


Kontraster x 4.

Det magiska ljuset

Tittar man noga så ser man solens strålar slå sig ut från molnen.

Bra dag

Idag åkte vi till Lidköping och Skara. Mest för att komma ut lite och finåka och gå på loppis och second hand. Kommer nog ett inlägg imorgon om vilka fynd det blev... När vi kom hem så var vi ute i några timmar och krattade löv under den blå himlen. En bra dag!

/Johanna


torsdag 25 oktober 2012

Sol

Fantastiskt med sol, så jag tänkte att jag skulle ut och kratta lite innan jobbet. Då slog det mig att det trillar fortfarande löv från träden, så jag bestämde mig snabbt för att kratta blir helgens bestyr.

/Lars




måndag 22 oktober 2012

Förstärkning i grunden

Så var det dags att gå under jord. Inte som gangstermedlemmar utan in under torpargrunden för att äntligen förstärka så att kaminen står på tryggt golv. Först satte jag en 2tum 6 längs med bjälkarna för att ta ytterligare två plank ner mot muren runt murstocken för att stadga upp om det skulle ge minsta vika (vilket borde vara omöjligt med den förstärkningen vi gjort i trossbotten). Det enda som var problem var att jag kände att vår skruvdragare nog skulle behöva trimmas eller så behöver vi nog köpa en med mer kraft, för visst behöver vi två eftersom vi är två som skruvar....

/Lars




Avbruten

Igår kväll vid skymningen fick jag avbryta det jag höll på med. Det var så vackert ute att jag höll andan för en stund. Drog på mig stövlarna och traskade runt och var där och då. 

/Johanna


Färgerna som speglade sig i fönstret, så himla fint även om bilden blev något suddig i mörkret.

söndag 21 oktober 2012

Högtalarkablar

I dag var det stor koncentration i Ekelund. DIN  (Deutsches Institut für Normung ) skulle lödas till högtalarkablarna som skulle kopplas till de nya högtalarna som jag hämtade i Växjö (presentation kommer). Så med full koncentration och mycket småpill och även någon svordom så löste det sig till slut så nu strömmar vackert ljud ut igen i vårat lilla hus.

/Lars

fredag 19 oktober 2012

Golvet

När jag kom till jobbet fick jag veta att de sökt mig hela dagen för att ge mig LEDIGT !!! Jag tackade och bockade och åkte hem igen. Väl hemma hade jag tänkt att förstärka under bjälkarna alltså i grunden. Men för det hade jag behövt ha med mig min andra fantastiska hälft. Så du tog jag och slappade lite för att sedan ge mig på golvet. Golvet har egentligen varit Johannas bit som hon har skött fantastiskt. Jag var faktiskt inte så pigg på att lägga men kom inte på något annat att göra eftersom kvällen kom smygande. Så det blev lite golvläggande som snart är klart, fantastiskt. 

/Lars 


Dagens sysslor

Så försvann hon iväg på nya äventyr, för antagligen sista gången i år för nu ska de små sova. 

/Lars

onsdag 17 oktober 2012

Äntligen

Så var det äntligen dags att kunna andas ut lite mer. Golvet mellan bjälkarna är förstärkta med 2 tum 6 och jäääääättelånga spik som jag hittade i snickeriet. Bjälkarna har även filats och fått sig ett par slag med stämjärnet för att kunna sänka ner en golvspånsskiva som fördelar ut vikten under grovgolvet för den kommande kaminen. Även skåpet fick försvinna i dag dock med lite vemod och sorg då det var riktigt själsligt snickeri som vi tog bort. 

/Lars

måndag 15 oktober 2012

Höststäd Del 2

En eld blev till två... imorgon tre? Vem vet. Vi har hunnit mycket idag, men än är det en hel del kvar. Imorgon fortsätter vi. Elda, kratta, hyra släp, åka på tippen och stapla ved. Vi ses!

/Johanna

Höststäd Del 1

Då var höstens första eld tänd. Det är en hel del  som ska eldas upp. I dag har vi fått besök av Johannas föräldrar som hjälper oss att städa på tomten så att den blir riktigt höstfin. 

/Lars

lördag 13 oktober 2012

Finbesök

Då var det finbesök hos mig. Oa50 från den svenska tillverkaren Stig Carlsson. Den lille vita högtalaren testas för att se om den kunde bota mitt uppkomna "lyssningströtthet". Tiden får utvisa men för tillfället ser det lite dystert ut på ljudfronten. 

/Lars

fredag 12 oktober 2012

Morgonsnickeri

Dagen lilla projekt var att börja med att förstärka mellan bjälkarna i golvet för att kamin skulle få det stabilt under sig.   2 tum 6 hämtades hos Håkan och Ylva sen satte vi igång att spika emellan all EKOfiber. 

/Lars

onsdag 10 oktober 2012

Höstmorgon

Så helt plötsligt kändes det som om den första riktiga höstdagen var här och Kung Bore sakta börjat vakna till. Solens försök att värma når inte riktigt fram i den behagligt kyliga morgonen.

/Lars




tisdag 9 oktober 2012

I Vedboden

I djupaste mörkaste vedboden flyttade jag i går lite spillved för att få plats med ekveden. Mot en av väggarna stod det en dörr som jag bar ut och bakom den låg delar av vad som antagligen var den gamla kökskaminen som en gång i tiden värmde huset.

/Lars

Ps ni får ursäkta de otydliga bilderna, men ljuset är inte det bästa i vedboden. ¨


måndag 8 oktober 2012

Mys

Nu har vi haft en myshelg. I fredags åkte vi till Nils Mårtensgård, som är ett Bed & breakfast en bit utanför Varberg. Ett riktigt mysigt och hemtrevligt ställe med genuint bemötande. Vi sov riktigt gott och var en sväng i Varberg, Lars kiteade och jag fotade. Fick också träffat Maria och Hampus. En lugn och mysig helg, helt enkelt vad som behövdes. Nu är dock beslutet fattat att Ullared och Gekås dröjer det låååång tid innan vi besöker igen...

Jag har inte ångrat en sekund att vi flyttade och köpte vårt hus. Men vad härligt det också är att komma bort och inspireras. Men underbart att komma hem. Höstfärger, detta underbara läge och hus och katten Iris. Känns så rätt.

/Johanna






lördag 6 oktober 2012

Fynd!

Veckan second hand fynd var detta fina! Kryddburk för en tia. Gästhanddukar för en tia styck. Säkerhetsnålar i låda och på papper, tre riksdaler styck. Alltså för en femtiolapp fick vi en mysig liten utflykt med fantastiskt fina saker.

/Johanna



fredag 5 oktober 2012

För er som inte hängde med.

När jag såg inlägget om isoleringen idag så insåg jag nog att det kanske var lite lurigt att förstå hur det ser ut. Så här kommer tydligare bilder. Nu skall alltså bara resterande golv läggas igen...

Bjuder även på en bild när vi försöker pussas i blåsten på stranden i Varberg när vi var där för några helger sedan och Lars kitesurfade. Inte helt enkelt.

/Johanna




torsdag 4 oktober 2012

Snöstorm?

Nog för att sommaren var dålig men nu får det vara nog, är snön redan här?! Tankarna drog sig åt det hållet när vi kom hem idag, men som tur var så var så inte fallet. Idag har vi fått golvet isolerat med ekofiber. När vi var på våra jobb så sprutades det in. Det verkar som att vi slipper 10 grader inomhus i vinter. Tack. Det har dammat en väldans massa, och kommit lite ekofiber överallt. Till större delen så får vi skylla oss själva då golvet inte ligger precis intill väggen, och där i kanterna har isoleringen letat sig vidare, lite överallt.

/Johanna



onsdag 3 oktober 2012

Miniskåpet

Vissa saker bör inte göras, vissa saker ska tänkas över och ett speciellt skåp har gett huvudbry. Vi gillar det här lilla skåpet som står mellan köket och matsalsrummet. Men tyvärr så kommer kaminen att stå lite för nära och ur brandsäkerhet har vi bestämt oss för att ta bort det. Det har funderats fram och tillbaka men till sist så går värme före utrymme. Det känns tråkigt när vi måste ta bort delar av huset som stått länge, det gör liksom lite ont inombords. 

/Lars



måndag 1 oktober 2012

Starkeman

Jag vill bli en stark en. Lyfta tungt och se stabil ut. Så när vi tog vår vanliga miniutflykten till vår secondhand hittade jag det perfekta verktyget för att bli stark och klara sysslorna runt huset. Spenby Exercisers, ett fantastiskt redskap väl förpackat. 
/Lars





Allas önskan

Alla önskar ett praktiskt kök. Vi har för närvarande ett nästan  "överpraktiskt" kök som ni kan se på bilden. Just nu är det en liten period då energin nästan är rågad. Vi jobbar båda för fullt och övrig tid går åt till renovering. Men snart lugnar det ner sig. När vi lagt golv och fått isolerat i golvet så kan vi ta det lugnare. Vi har sett till att planera in en liten flykt snart, viktigt att ha något att se fram emot. Känns bra, ni trogna läsare håll er kvar så kommer vi åter med ny energi och inspiration! Tack.

/Johanna