lördag 31 mars 2012

Kassettband

Som vanligt har allt sin tid och även mina kassettband. Jag märker att jag har svårt att gotta ner mig i både kassettband och vinyl och har valt att nörda ner mig i Vinylens värld. Så dagen har bestått av att lägga ut lite band på Tradera så någon annan kan göra ett fynd av vad som för mig en gång var ett fynd.

/Lars 


onsdag 28 mars 2012

Bakom vedbon

Bakom vedbon hittade jag denna gamla transportprylen. Låg det plank där som flyttades runt i snickeriet eller var det en tung cementsäck som forslades till husgrunden, vem vet?
Troligtvis har den fått stå bakom vedbon i många år utan att få rulla.


/Lars


Snart finns det inget kvar förutom framsidan på huset. 

/Lars

söndag 25 mars 2012

Här är vi!


Lite suddiga då självutlösaren på kameran gör lite som den vill. 

Lars haft haft en galet produktiv och härlig utehelg, det har jag i och för sig också haft, kombinerat med en lugn helg på jobbet. När jag kom hem idag, fick vi luntat bort gammalt skruttgräs, huggt ved och så kom mamma och pappa en sväng och hade med sig våffelsmet, grädde, sylt och påskmust. Våffeldagen som hade fallit i glömska fick till slut den uppmärksamhet den förtjänar. Halleluja!

/Johanna


fredag 23 mars 2012

Herr Krokus är här igen.

Idag har jag haft en ledig dag. Som alltid när jag har en ledig enkeldag så har jag storslagna planer och hundra idéer som jag utan problem kommer att hinna med... Jag fick åkt en sväng för att köpa linser, krukor, blommor, jord och fröer osv osv... Förutom linserna så var det bara massa nöjen. Och jag skulle bara vara iväg en kort stund eftersom jag skulle hem och njuta av våren och göra massa i trädgården. Väl hemma efter en lite för lååång stund så fick jag planterat de få blommor jag köpte, men jag hann bara börja kratta lite gammalt gräs, sen blev jag toktrött. Jag vaggade runt en stund i trädgården och plockade en pinne här och var. Men fick se mig besegrad av mister Trötthet. La mig på soffan för att vila en "liten stund" fastnade dock tre timmar och halvsov. Det var dom storslagna planerna...

Det är så underbart för överallt i vår trädgård dyker det upp små krokusar nu. Varje dag står det en ny herre på en väntad eller oväntad plats.


/Johanna







onsdag 21 mars 2012

Rivning del 2

Kraften hade kommit tillbaka så det var dags att fortsätta riva tillbygget i dag. Jag började med att ta bort de tre fönster som sedan kommer att användas till vårt kommande drivhus. Sen var det dags för kofot och motorsåg vilket resulterade i dagens resultat. Det går väldigt fort när man väl sätter igång. 

/Lars



tisdag 20 mars 2012

Detaljerna

I influensadimman så blir man sådär hysteriskt rastlös mellan varven och försöker sig på någon aktivitet. Man inser dock snabbt att det bara är att masa sig tillbaka till soffan och fortsätta att smutta på sitt thé.  Men idag är jag tillbaka! Jag har dessutom fått ordning på en detalj i köket, den lilla tallrikshyllan har fått komma upp. Det är sådant här som är så skönt att få ordning på, piffet som gör mycket av känslan i hemmet.

/Johanna


TV

"Tv:n får komma tillbaka fram när det är dags för OS"

Vi har börjat känna att tv:n tar upp allt för mycket tid av vårt liv. Visst finns det mycket intressant att se men även mycket "dötittande" blir det framför tv:n. Så i går gjorde jag slag i saken och kopplade bort tv:n och bar upp den på övervåningen och ställde den i ett hörn. Självklart kommer vi att ta del av mediautbudet men då blir det via kanalernas playsida och då blir det mer specifikt vad vi ska se. Vi märker redan att vi har fått "tid över" till en massa annat spännande pyssel. Så det blir nog bra att tv:n får sova fram tills OS.

/Lars
Ps: SVT play är en guldgruva när det gäller program, kolla in programmet DOX. 

fredag 16 mars 2012

Men...

Kl 20.00 igår kväll:

- Du är blek som ett spöke, nu går du och lägger dig.
- Men...
- Inga men, du lägger dig nu.

Jag försöker att inte vara så ynklig när jag är sjuk, men igår fanns det ingen hejd. Har inte varit så dålig på flera år. Tur som jag har, så har jag Lars som ser till att jag dricker ordentligt och ser till att jag i alla fall äter en rostis med smör. Han är också sjuk men börjar bli frisk. Iris värmer mig genom att ligga på min mage och attackerar täcket, när jag bäddat in mig, i hopp om att hon skall fånga ett osynligt byte. Jag tror jag skall be henne göra lite thé med honung till mig, hon måste ju göra sig förtjänt av sin mat.

/Johanna, panna stekte fläsk 1896.

torsdag 15 mars 2012

ArbetarSverige

Produktiviteten är låg när influensan hittat in i våra kroppar, men medan jag satt och rensade bland bilderna hittade jag denna bild.
 När jag städar i Snickeriet är det stundtals som en resa i Sveriges industri och arbetarsamhälle. Folket på Ättikafabrikerna både i Falun och Perstorp slet nog hårt, även folket i Gefle som säkert fick lite godis som julbonus, men vi får hoppas att Göteborgarna i Eriksberg inte fick allt för mycket öl efter arbetsveckans slut. 

/Lars

tisdag 13 mars 2012

Rivningen del 1

 I går sken solen som aldrig förr och jag fick lust att ta tag i ett större projekt. Det var dags att börja rivningen av utbyggnaden på huset. Denna utbyggnad var inte byggd i symbios med huset och kvaliten hade förfallit de senaste åren. Vi hade använt detta utrymme som lite förvaringsplats, så det första jag fick göra var att städa ut och flytta lite möbler till Snickeriet. 
 Jag kan inte påstå att jag är världsvan när det gäller rivning men jag har muskler. Jag började med att ta av plasttaket, som var fullt med mossa och skräp som naturligtvis stundtals hamnade i mitt ansikte. När taket var borta fortsatte jag med att ta bort innerpanel samt att ta bort stupränna och rör. Huset kommer att bli mer enhetligt utan tillbyggnaden.  Tanken var att fortsätta i dag men influensan hittade även till mig. 

/Lars

Tillägg: Influensan har slagit ner i vårt hus och Lars är en liten sjuk mus. När jag kom hem från jobbet idag hann jag gå ut i en timma och fortsätta rivningen. Skymningen mötte mig sedan i trädgården, så nu är jag inne och skall nog koka lite varm choklad till den nedslagne.

/Johanna


 








söndag 11 mars 2012

Provocerande bra

När jag satte mig vid datorn för att göra detta inlägg, så bjöd himlen mig och Iris på ett fyrverkeri av färger som avslut på denna veckan. Jag har varit ledig både lördag och söndag. Igår fick vi besök av en bit av min familj. Fick lagat trattkantarell soppa med ädelost. Nu finns det bara lite kvar av förra årets torkade skörd, resten av kantarellerna ligger i frysen... Hade också äpplen i frysen från förra året som jag klyftat rakt ner i en påse. Nu fick de bli en äpplepaj. Förra året är egentligen det första året som jag fyllt vår frys med bl.a. bär, saft, svamp och sylt. Det är verkligen en lyx och skatt. Skall bli spännande och se var denna trädgård bär med sig för gott.

Idag fick jag gjort ett hjärta till vår köksentrédörr. Klippte också ner nyponbuskarna som står i en rad framför huset. De hade levt laglöst under lång tid och var på väg till himlen. Men idag skapade jag ordning, i alla fall i det ledet. I pausen i solen fick jag tryckt i mig en rostis med lite mögelost och resterna av äppelpajen från igår.

Skall nog sätta mig i soffan med en kopp thé och läsa senaste numret av Gård och Torp. Vilken provocerade bra helg, tack för det!




                                         



/Johanna

fredag 9 mars 2012

Fortsatt städning

Som ett evighetsarbete men ändå med ett slut börjar jag se slutet på all oordning. Vackert växer hela rummet och byggnadsdetaljer kommer fram igen. Golvet har borstas gånger flera och trägolvet börjar äntligen komma fram bakom all damm. Jag gillar att ströva omkring här inne i tystnaden och flytta omkring saker lite mer än vad som egentligen är nödvändigt men det ger mig avkoppling från världen utanför Snickeriet.

/Lars

torsdag 8 mars 2012

När jag strosar omkring i sågen och flyttar omkring saker och organiserar mer än vad som är nödvändigt,  dyker det upp saker som enskilt kanske inte är det vackraste men i grupp gör sig väldigt bra. 

/Lars

onsdag 7 mars 2012

Kommunträff

Så bjöd kommunen på informationsmöte och mat. Vi fick veta att det bodde ca 5500 fantastiska människor i bygden, framtidsvisioner fanns det gott om, historia och gammal kultur flödade det av, vilket vi ska ta oss en rundtur för att beskåda. Vi hade först tänkt att stanna hemma och titta på tv, men av någon anledning gick vi det "det kunde ju vara trevligt" och vi ångrade inte en sekund. Kontakter knöts som aldrig förr, nyupptäckt av en granne som bor på andra sidan ängen, herrn som visade gamla intressanta vägar på kartor runt Essunga kommmun, turistchefen som visste varenda historiskt minne i vår lilla socken. Ett fantastiskt initiativ från kommunen som visar fördelarna med att bo bortomstaden, närheten och gemenskapskänslan och hjälpsamheten som finns här. 

/Lars 
Ps Den trevlige lokaldelens reporter från Nya Lidköpinstidningen envisades med att få med just oss på bild och även intervju. 

måndag 5 mars 2012

Rena Törnrosa sömnen

När man är ute så många timmar som vi varit i helgen så sover man verkligen likt en gris, klubbad säl, törnrosa. Kalla det vad du vill, gott sover man i alla fall. Tack lilla sovrum för den sömn du ger oss.

Igår sprang jag in och ut, på inneturerna fick jag målat våra sängbord som tyvärr tappat sina fina teakyta i de ca 230 mil de rest fram och tillbaka i landet. Hade de varit lika fina som de var förr, hade de nog fått bo hos någon annan som vill ha 50-60 tals möbler. Denna gång tillät dock samvetet ny färg.

/Johanna



söndag 4 mars 2012

Vedförrådet

Så tog jag mig någon timma och spelade tetris såsom man gjorde innan datorn fanns. Staplandes och funderandes på vilket större projekt som skulle bli semesterns nöje. Röjde bland gamla brädor och spik och under allt fann jag både ditt och datt. Tre yxor som ska slipas, en spade som det ska grävas med och en korg som jag får bära ett och annat äpple i. Under tetrisstaplandets tankegångar kom jag på minst 10 små projekt som borde göras i veboden. Vi har inte långtråkigt här på landet den saken är klar. 

/Lars


Dagens Vedbodfynd



lördag 3 mars 2012

Vårluften är stark.

Så sa vår granne när vi stod och pratade idag. Vackert. Det har varit en fantastisk dag igen, här hemma. Lars hade jobbat natt, så när han la sig så åkte jag iväg en tur på second hand. Grymt bra start. Morgonen var något speciellt, det var knappt några bilar ute, solen höll på att visa sig bakom ett tunt ljust molntäcke, som gjorde att himmelen gnistrade. De få minusgraderna bet sig kvar och bildade en tunn glänsande hinna över växtligheten. Får, kor och hästar rörde sig stillsamt i takt med att omgivningarna vaknade. 
  Sedan var vi ute i 6-7 timmar och fick eldat upp det som var kvar av kronan på den fallna eken. Mamma och pappa har varit här och hjälpt till, tack! Nu ligger de sista grenarna och glöder, Jag ska gå ut nu och putta ihop glödhögen för att senare släcka den för natten.

Sov så gott sedan när det är dags.


/Johanna




I takt med att lågorna från elden steg så visade sig månen.


Den finaste eldvaktaren jag mött och sett.

fredag 2 mars 2012

Det kommer ta lång tid.

Vaknade med blå himmel och kände direkt att jobblusten slet upp mig ur sängen. På med snickarbyxorna för att fundera på vad dagens syssla skulle vara. Efter ett tag bestämde jag mig för att  fortsätta med röjning mellan sågen och det gamla hönshuset. Efter ett par timmars släpande på diverse pinnar och sly så hade solen nått så högt den förmådde så här tidigt på våren och jag lät min vinterbleka hy få lite värme medans jag vilade en liten stund. 
 När vi köpte huset hade tomten stått ett tag och verkligen växt vilt. Det kommer ta lång tid att få bort alla växter som har fått leva sina egna liv i några år, vacker kommer det att bli men det kommer att ta lång tid. 

/Lars