måndag 30 januari 2012

Kom gärna tillbaka!

Lilla fjäril du tappade en vinge! Kom gärna tillbaka i sommar och hämta den! Jag lovar att här skall finnas en och annan solros att lukta på.

Åhh... vad jag längtar till våren och sommaren, då vi får se vår trädgård i vår- och sommarkostym för första gången. Jag har faktiskt redan köpt lite olika solrosfrön bara för att kunna längta lite mer för var gång jag ser påsarna. 


/Johanna

Känner mig rik

Kristaller och diamanter gör oss rika. Vi badar i rikedom. 


/Johanna

söndag 29 januari 2012

Alla hörn.

Äntligen har jag borstat det fjärde hörnet i sågen. Plank, plywood och annan bråte fick som vanligt omförflyttas för att komma åt hörnets lilla hörn. Trött och nöjd med biceps som vet att de existerar utan gym.

/Lars

lördag 28 januari 2012

Karamellhuset

I min uppväxtskog fanns bredvid vårt hus en gammalt hus som tidigare var bostad och jag tror även var Karamellfabrik. Det har alltid för oss använts som verkstad och förråd. 
 Så i dag tog jag mig en tur hemåt till skogarna i Norra Skaraborg för att hälsa på biologin och verkligen ta mig en titt på den lilla stugan som jag lekt så mycket i utan att egentligen reflektera på huset i sig. På undervåningen är det bara ett stort rum som vi verkstad men på ovanvåningen har det varit boningsdel, två rum vilket ett av dem är orört, vad gäller tapet och gjutjärnsugn. Ett glädjerus gick genom kroppen när jag såg dessa ting. Tapeten med dess vackra blommönster i stark kontrast till ugnen som är färdigeldad sedan länge. Att mitt föräldrarhem innehar så vacker historia är fantastiskt. I hemmets vrå tog jag fram min Husqvarna bok (Kokspisar och Kaminer 1897-1952)och visst fanns kaminen där, Husqvarna No 18 tillverkades 1910 ock kostade då 53:- kr enligt boken. 

/Lars


I hemmets vrå 


fredag 27 januari 2012

Tillbyggnad

I det vintertäckta bondlandskapet kände vi att det var dags för tillbyggnad för de små pippifåglarna. Talgbollar i all ära, men vi kände att fåglarna på vår gård skulle få det lite hemtrevligare med ett matchande hus till sågen. Så varsågod småfåglar maten är serverad.

/Lars

torsdag 26 januari 2012

Dvala.



De senaste dagarna har varit vackra med det vita landskap vi nu bor i. Men att kylan håller i sig utanför vårt hus gör att den nu har börjat leta sig in mer. Tack och lov för att det hittills varit en mild vinter! 

På morgonen idag var det en murare här för att vid senare tillfälle göra det som behövs med murstocken och för att installera en kamin. Det kommer bli underbart som komplement till vår luftvärmepump. Jag som inte är den varmaste  på jorden, låter gärna mössa och halsduk sitta kvar nu när jag kommer hem från jobbet. 

Annars har vi nu gått i dvala den tid vi är hemma, det gäller att behålla det späck som finns.

/Johanna

tisdag 24 januari 2012

Kassettband

Ur olika korsade tillfälligheter, förälskade jag mig i det gamla formatet kassettband. Folk rynkar på pannan och funderar på varför jag bryr mig om detta döda format. För mig lever det i högsta grad och med ebay & tradera kan man återuppleva bra musik i ett fantastiskt analogt ljud. Spotify i all ära, men inget går upp emot att själv sätta i ett kassettband i bandspelaren, trycka på play och lägga sig på soffan och med glädje lyssna på varje låt, för vem orkar gå upp och spola fram. Banden gör att jag slappnar av och tar det lugnt. Kassettbanden gör även att jag upptäcker musiken på kassetten mer för det går inte att "klicka bort" efter några sekunder utan jag lyssnar från början till slut och upptäcker musiken på ett djupare sätt.   

/Lars

söndag 22 januari 2012

Herr Krokus

Välkommen Herr Krokus. Fortfarande vinter med snö ute och amaryllisens knoppar påväg till att blomma, ändå känns det som våren närmar sig när Herr Krokus kommit på besök. (Jag tror också att när våren kommer så stryker sig dukarna alldeles själva...)


/Johanna

Den duger

Vedboden är bra men för att torka veden, så behövde vi någon annan typ av förvaring. Av gamla lastpallar funna på gården blev det en ställning. Kanske inte den snyggaste, men den duger gott och väl.



/Johanna

Välkommen hem

När jag steg ur bilen hemma en dag efter jobbet var det denna himmel som mötte mig. Kändes inte helt fel, snarare tvärt om.


/Johanna

lördag 21 januari 2012

Känns mer rätt såhär

Tills nu har Lars mest jobbat själv med den fallna eken och veden. Det känns inte riktigt rätt. Det finns flera (bort)förklaringar till varför jag inte varit lika delaktig. Från och med idag dock så har vi varsin huggkubbe. I ärlighetens namn så orkade jag hugga i max 20 min, sedan befann sig mjölksyran i armar och rygg. Det skulle också byggas en förvaringsplats för veden och den huggna veden skulle staplas. Mjölksyran försvann inte, den bytte mest plats de timmar vi var ute.




/Johanna

fredag 20 januari 2012

Sakrummet

I vårt lilla hus har vi ett rum där vi har skapat oss ett organiserat kaos av alla våra saker som vi hittar när vi är ute på äventyr. När vi flyttade till huset visade sig att vi hade lite  mer vackra saker än vad vi hade trodde. Så I kväll har vi  rensat ut en massa saker som vi inte får plats med och skänker det till secondhand, alltså ett perfekt kretslopp. 

/Lars
           


Hörn nummer fyra.

Så börjar hörn nummer fyra synas i sågen. Jag jobbar mig sakta framåt, flyttar på saker åt höger, vänster och även till kasthögen. Arbetshandskarna mötte båda rost från järn, metall samt trä och gammalt damm när jag rör mig mot den sista hörnet. Armmusklerna jobbades sakta mot träningsverk och svetten hade sipprat på min rygg om det inte var för den nollgradiga luften. Solen gjorde mig sällskap under en kort sekvens och precis då kändes allt bra.

/Lars 



torsdag 19 januari 2012

Sågstruktur

Självvalt lägger jag mycket av min lediga tid i sågen för att strukturera ostrukturen av gamla saker som hade samlats på hög i åratal. En liten yta städas för att fyllas av en annan yta som behöver städas och så håller det på tills allt skräp är borta och bara det vackra och nödvändiga finns kvar. 

/Lars





Fågelsång

Det har saknats fågelsång i vår trädgård men det räckte med lite talgbollar här och där för att luften återigen skulle fyllas med fågelsång bara efter någon dag. En och annan fulsång från en skata hördes också men det var småfåglarna som sjöng högst. 

/Lars

onsdag 18 januari 2012

I väntans tider duger det med grisen.

I det som nog blir några års väntan på att vårt hus blir så som vi vill ha det, får man vara nöjd med detaljerna. I julbloms rean på Maxi räddades dessa hyacinter för att senare få ett liv i vår trädgård. Först får de tjäna som ögongodis på köksbordet, tillsammans med tennljusstakarna. Till den lilla staken med grisen fanns passande nog endast ett grisrosa ljus hemma att tillgå.


/Johanna

Frukost

När livet faller samman och vi båda är morgonlediga, njutes det alltid av frukost i gemenskap. Bordet dukas utan märkvärdigheter och P3 får gå lågmält i bakgrunden. Vi försöker njuta av lugnet innan dagens förvärvsarbete börjar.

/Lars

tisdag 17 januari 2012

Från vildmarken

Bakom huset, från vildmarken hörde vi häromdagen ett brummande vrål. Genom skogen kom grävskopan och lika fort som den kom försvann den. Ryktet går om fiberledning, men vem vet.

/Lars

söndag 15 januari 2012

Är det nu Arga Snickaren tar över?

Just nu pausar Lars och jag med renoveringen i köket för ett slag, för att snart fortsätta slipa, spackla och måla det tre spegeldörrar som finns där. Vi har känt sedan vi köpte huset att vi skall hålla oss till ett projekt i taget. Just nu är det då köket. Men...

...när jag dammsög i vår trappa så skulle jag bara se hur hårt den smutsgrå linoliummattan egentligen satt fast. Och den satt inte så hårt som jag trodde! Så nu består trappstegen helt av det trä som ursprungligen var. Under mattan var en vacker färgskala av blandade färger. Kanske inte det vi vill ha i längden men jag vågar inte göra mer i trappan nu, då finns risken att arga snickaren höjer rösten.



/Johanna

lördag 14 januari 2012

Tigersågen

Ensam hemma var jag så nära att fastna i soffan efter en dags arbete, men lyckades dra mig upp och begav mig ut å sågen. Jag hade hittat en gammal tigersåg som endast funkade efter eget humör. Så med P3 i bakgrunden började jag i kylan reparera en tigersåg för första gången. Efter lite simsalabim och "jaha" så funkade   verktyget klockrent. Blodad tand fick jag och ryckte genast tag i trimmern som även den inte funkade, men det är en annan historia. 

/Lars

Viktigt ämne.


Icke att förglömma i läkarboken är Barfotagång. Bra mot mycket!

"Barfotagång är därför nyttigt vid snuva, svalgkatarr, luftrörskatarr, tandvärk, sömnlöshet."




/J

Till samlingarna.

Ja, vad ska man skriva. Himla fina helt enkelt!


/J

torsdag 12 januari 2012

Verkstadsstädning

Gav mig själv tid till själavård och begav mig ut i sågen för att äntligen försöka städa arbetsbänken. Skräp och diverse skrot hade under många år tryggt legat på samma ställe och samlat damm. Sakta, säkert och metodiskt, jobbade jag med "kasta" eller "spara" och till sist kunde jag se hela arbetsbänken. 

/L


onsdag 11 januari 2012

Från abcess till barnsäng.



I del 1 av Läkareboken från 1933 finns mycket nyttigt att tillgå. Det stod mellan Avträde, Avrivning och Aftonmåltid att presentera. Det gick dock inte att hålla sig till endast en av dessa.

Viktiga detaljer att notera är: 
"Efter avrivningen följer hastig påklädning. Sedan omedelbart ut i fria luften och spatsera!"

Sedan var storstadens vanor redan då ej bra: 
"I Stockholm går man oftast först på teatern och inmundigar sedan på operakällaren en dundrande spritdränkt supé kl 11-12 på natten samt går sedan hem. Familjelivet ruineras på detta sätt, kassan ruineras och hälsan ruineras. Tillika förfläckas karaktären."



/J

Vedförrådet

All svett och slit börjar löna sig och sakta har vi börjat skapa ett litet förråd av ved. Handklyvet och staplat med tetrisprecision växer stoltheten över att vi själva skapar med muskelkraft och enkla medel. Ekveden ligger fortfarande utanför och väntar på att klyvas och ska torkas utomhus under sommaren för att sedan få sin egna lilla plats i vedförrådet. 

/L


söndag 8 januari 2012

Det var bäst så.

Lilla Steve som han heter har fått flytta. Efter en vecka var han och Iris fortfarande inte vänner. Han jagade mest Iris och hon var mest rädd hela tiden. För Iris bästa bor Steve nu hos en ny familj som har mycket kärlek att ge honom och där han får vara ensam katt/herre. Det är hans person helt enkelt, att vara ensamkatt. Ett stort tack till Råmossens katthem som hjälpte oss. Jag blir alldeles rörd och imponerad av deras önskan om alla katters välmående. 


/J

Hamstern, ekorren och jag/vi.

Det började någonstans med suddgummin och pennor sen även godispapper i buntar om tio. Kan det sitta i från urminnes tider då det inte fanns något annat alternativ än att spara på det man hade, för det dröjde innan man fick nytt? Tror väl det mest att det då handlade om mat och kläder i form av av hudar osv. För mig är t.ex en gammal kopp eller klocka mat och värme för själen. Här börjar en liten följetong av mitt urminnesbeteende likt ekorren och hamstern.



/J

lördag 7 januari 2012

Äggkoppar


Mitt samlande går i vågor samt har ibland tendens att vika av i olika idéer. För tillfället är det äggkoppar som ligger i kikarsikte när vi besöker loppis och secondhand. Vi hade tidigare äggkoppar i tråkiga plastfärger som jag skickade iväg till kyrkans secondhand i Vårgårda. Funderingen har legat i hur många äggkoppar vi behöver och jag kom fram till 12. Så detta kommer att bli ett kort samlande, men dock intressant för aldrig har jag sett att en äggkopp kan vara vacker.

/L

tisdag 3 januari 2012

Julslut

Efter allt för mycket väder med tunga moln och ingen tendens till vit snö, kändes det som om det var dags att avsluta julpyntet. Granen avkläddes och kastades ut, alla juldukar veks och lades i jullåda. Endast tomten blev kvar i hörnet av vardagsrummet, han är ju trots allt ingen jultomte utan en gårdstomte.


/L


Konflikt

Vilken? Är den stora frågan nu, och även det första som vi tycker olika om... Vilka knoppar skall vi ha i köket? Vad tycker ni?





/J

måndag 2 januari 2012

Bakom skåpsdörren


Allt skulle slipas, spacklas och målas över. Men denna lilla bild på baksidan av en av köksskåpsluckorna fick stanna kvar. 

/L